VG2

Ambulansefag

Som ambulansearbeider er din viktigste oppgave å redde liv, og yrket er både utfordrende og utrolig spennende.

Vi trener regelmessig på realistiske situasjoner, ofte er øvelsene i samarbeid med brann og politi, for at du skal bli kjent med hvordan ulike etater jobber sammen til det beste for involverte ved ulike alvorlige hendelser. Øvelser og trening er viktig for faglig trygghet.

Hva lærer du?

Ambulansetjenesten spiller en avgjørende rolle i akuttmedisin utenfor sykehus. Som ambulansearbeider får du både praktisk og teoretisk kunnskap som gjør deg i stand til å håndtere kritiske situasjoner, ta vare på pasienters liv og sikkerhet, og sørge for trygg transport. Du lærer å utføre livreddende tiltak, prioritere i situasjoner med flere skadde, og holde kontroll på både kjøretøy og medisinsk utstyr.

Hva må til for å lykkes?

Ambulansefaget krever både fysisk og psykisk styrke. Du må også kunne samarbeide godt med andre, ha empati for pasienten og være omsorgsfull.

Det er mange som vil bli ambulansearbeidere, og det kan være vanskelig å få lærlingplass rett etter VG2, spesielt for yngre søkere. De fysiske testene er krevende, så det er viktig at du trener jenvlig hele året, også utenfor skoletid. På opptaksintervjuet vil de vurdere både dine personlige egenskaper, din motivasjon og fagkunnskap.

Fysiske tester

De fleste som søker lærlingplass må bestå fysiske tester. Sørg for å være forberedt – her kan du lese mer om kravene i Midt-Norge.

Førerkort

I Midt-Norge er det ikke krav om førerkort ved starten av læretiden, men du må ha førerkort klasse B og C1 innen læretiden er over.

Spesielt om helsekrav

For å kjøre ambulanse er det spesifikke helsekrav, så det er viktig å sjekke om du oppfyller disse. Helseforetakene krever at de som søker lærlingplass har med helseattest som viser at de tilfredsstiller helsekrav for kompetansebevis 160 (Uttrykningskjøring). Disse helsekravene er de samme for klasse D (buss). De utelukker blant annet søkere med diabetes type 1, epilepsi, krampeanfall etter fylte 18 år, noen typer ADHD og ADD og ukorrigerbar syns- eller hørselshemming.

Viktig å vite når du søker om lærlingplass

Elever på ambulansefag forteller om de fysiske opptakskravene for å kunne bli lærling 🏋️‍♀️

Om undervisningen
på Lukas VGS

På Lukas lærer du ikke bare å jobbe med mennesker, men også hvordan teknologi kan brukes i godt helsearbeid. Teknologi forandrer måten vi jobber på, og kan gjøre arbeidet både enklere og bedre. Du lærer hvordan du kan bruke teknologi på en smart måte sammen med kunnskapen din om mennesker.

Du får også prøve deg ute i praksis! Vi har et godt samarbeid med barnehager, skoler og helseinstitusjoner, så du får ekte erfaring i yrket mens du går her.

Det som gjør Lukas så bra er de snille, flinke og forståelsesfulle lærere, fellesskapet og opplegget på skolen.

Ola - Elev på Lukas VGS